ITA

izletnikova turistična agencija

Izleti in potovanja

ŠRILANKA–Budina solzica v indijskem oceanu

Min št. udeležencev: 20

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: MARIBOR-CELJE-LJUBLJANA-COLOMBO
Zbor potnikov v Ljubljani, od koder sledi prevoz na enega od bližnjih letališč. (prevoz iz Maribora in Celja je urejen). Polet proti Colombu. Obroki in počitek na letalu.

2. DAN: COLOMBO-RIBJA TRŽNICA-SLONJA SIROTIŠNICA PINAWELLA-SIGIRIYA/HABARANA
Po pristanku in ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo do bližnje ribje tržnice v Negombu. Prvi stik z deželo in prva eksotika..ter toplo morje. Na poti proti slonji sirotišnici uživamo v prizorih iz vsakdanjega življenja. Obiščemo zavetišče za slone v Pinnaweli, kjer poskrbijo za mnoge mlade poškodovane ali osirotele slončke, ki bi sicer sami v naravi ne mogli preživeti. Posebno zanimivo je njihovo hranjenje in kopanje v bližnji reki. Nadaljevanje poti proti hotelu, namestitev, večerja in nočitev.

3. DAN: SIGIRYA/HABARANA-izlet v ANURADHAPURO in MIHINTALE
Zajtrk. Anuradhapura je bila prva prestolnica takrat namakalnega cesarstva. Tudi danes je mesto alfa in omega šrilanške identitete, okrašeno z mogočnimi spomeniki preteklosti in svojevrstnim vzdušjem. Sprehodimo se okoli čudovite bele stupe Ruvanvelisaya, slikamo se lahko tudi z najstarejšim dokumentiranim drevesom na svetu – bodhi tree…V stari Anuradhapuri obiščemo še največjo "skledo" na svetu, znameniti lunin kamen ter kamnite varuhe… Gotovo nas navduši največja stupa na svetu – skoraj v razsežnostih Keopsove piramide! Popoldanski čas izkoristimo za prijeten sprehod na hrib Mihinitale, ki velja za zibko otoškega budizma. Vrnitev v hotel. Večerja. Nočitev.

4. DAN: SIGIRYA/HABARANA-izlet v POLONARUWO in VZPON NA KAMNITI OSAMELEC V SIGIRIYI
Zajtrk. Vožnja po čudoviti pokrajini do Polonnaruwe, ki je ena od nekdanjih prestolnic singhalskega kraljestva. Med izgubljanjem po starodavnem mestu se vživimo v zlate čase nekdanje civilizacije. Domačini najbolj častijo tempelj Gal Vihara, ki predstavlja vrhunec tedanje umetnosti klesanja v skalo. Vožnja do Sigiriye in vzpon na znameniti osamelec, kjer je na vrhu nekoč stala mogočna utrdba, vhod pa je varoval mogočen lev. Med potjo občudujemo znamenite freske, z vrha pa se nam odpre veličasten pogled daleč naokrog. Vrnitev v hotel, večerja. Nočitev.

5. DAN: SIGIRYA/HABARANA-DAMBULA-MATALE-KANDY
Zajtrk. Na poti v Dambullo nas spremljajo tipični prizori šrilanškega življenja. Obiščemo najveličastnejši jamski budistični tempelj na otoku. Zidovi in stropi predstavljajo eno največjih poslikav na svetu. V pečinah je okoli 150 kipov Bude, od katerih je največji kip, vklesan v živo skalo, visok štirinajst metrov. Na poti v Kandy se ustavimo v začimbnem vrtu, kjer spoznamo številne eksotične začimbe in dišave ter njihovo uporabo. Začimbe bomo lahko tudi kupili. Vožnja v najlepše otoško mestece, ki se je zaradi svoje lege kar 300 let upiral evropskim kolonizatorjem. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

5. DAN: KANDY-botanični vrt PERADENYA-tempelj BUDINEGA ZOBA-KANDY
Zajtrk. Zapeljemo se ob jezeru, obiščemo tržnico, tradicionalne delavnice, poldragi kamni…Zelo zanimiv je tudi kraljevi botanični vrt Peradeniya, kjer se bomo res lahko v miru sprehodili med tisočimi vrstami zanimiv rož in dreves. Zvečer nas navduši tradicionalna folklorna predstava in slavni tempelj Budinega zoba, v katerem hranijo največjo otoško dragocenost, budov zob. Večerja in nočitev.

7. DAN: KANDY-NUWARA ELIYA (planataža čaja)
Po slikoviti poti se vzpenjamo v kraljestvo čaja. Kmalu se znajdemo v čudovit pokrajini, ki ji pečat dajejo neskončne plantaže čaja. Ceylon Tea je eden od najpomembnejših simbolov otoka in proizvod, na katerega so domačini posebej ponosni. Spoznamo postopek predelave čaja in s čajem tudi nazdravimo. Sprehodimo se po čajni plantaži in mogoče ugledamo katero izmed številnih obiralk čaja. Zaradi blagodejne klime so si svoje letne rezidence tukaj omislili tudi Angleži in tu zgradili celo golfsko igrišče. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

8. DAN: NUWARA ELIYA–ELLA-COLOMBO-EVROPA
Zajtrk. Počasi se bomo začeli spuščati z osrednjega višavja in plantaže čaja bodo zamenjale terasasto obdelana polja z različnimi vrstami zelenjave. Pokrajina je zelo slikovita, po Elli, od koder se vidi vse do Indijskega oceana, pa se bomo dokončno spustili v nižavje. Opazili bomo tudi mogočni slap Rawana, ob poti pa je tudi nekaj zanimivih hindujskih templjev. Vožnja s postanki proti letališču, od koder v večernih urah poletimo proti Evropi.

9. DAN: EVROPA-LJUBLJANA-CELJE-MARIBOR
Pristanek na enem izmed bližnjih letališč. Sledi še vožnja do Ljubljane. (prevoz do Celja in Maribora ). Konec potovanja.