ITA

izletnikova turistična agencija

Izleti in potovanja

BUJNA MADEIRA-Otok večne pomladi

Min št. udeležencev: 40
Država: Portugalska

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: LJUBLJANA – MADEIRA - FUNCHAL
Zgodaj zjutraj se odpeljemo do enega od bližnjih letališč in z enim postankom poletimo proti Madeiri. Za začetek začnemo spoznavati Funchal, prestolnico otoka, ki so ga pomorščaki ustanovili v začetku 15. stoletja. Privabil jih je zaliv, ki so ga v ozadju varovali visoki vrhovi in tako ima Funchal še danes izredno slikovito lego. Madeira je bila pomembna proizvajalka sladkorja in tako je Funchal lahko bogatel in postal »Mala Lizbona«. Arhitektura in slog tistih časov je še vidna v stavbah iz tistega časa, tudi v katedrali, ki jo bolje spoznamo. Čeprav je Funchal postal že kar veliko mesto, še vedno skriva očarljivi stari del z ozkimi ulicami, prijetnimi restavracijami, živahnimi trgi. Najbolj slikovite so seveda tržnice, na Mercado dos Lavradores si lahko nakupimo eksotičnega sadja, od tradicionalno oblečenih domačink pa čudovito cvetje, eden najbolj slikovitih predelov je slavna ribja tržnica. Tradicionalna obrt na otoku je tudi vezenje in tako vstopimo v manufakturo, kjer te mojstrovine izdelujejo. Večerja in nočitev. 

2. DAN: CELODNEVNI IZLET NA ZAHODNI DEL OTOKA
Z izletom na zahod bomo takoj začutili divjo lepoto otoka, spoznali njegove odmaknjene vasice, razgiban relief, geološko zgodovino. Pot nas najprej vodi do slikovitega ribiškega naselja Camara de Lobos. Življenje je tu še zelo tradicionalno, mnoge aktivnosti se odvijajo na ulicah in trgih, čar ji dajejo tudi številni lokali in restavracije, kamor radi zahajajo otočani od drugod. Nato bomo osupnili ob pogledu na Cabo Girao, drugi najvišji klif na svetu (580 metrov), ki se strmo in divje spušča v Atlantik. Sledi postanek v obmorski vasici Ribeira Brava, kjer bo čas za sprehod. Pot nas nato vodi proti severu otoka in ob primernem vremenu se nam bo na vrhu odprl izjemen pogled na obe strani otoka. V kraju Sao Vicente stopimo v muzej, ki nam razodene geološki nastanek otoka, nato pa nas slikovita severna cesta, ponekod vklesana kar v vulkansko kamenino, popelje na skrajni zahod do letoviškega mesteca Porto Moniz. Ena od njegovih zanimivosti so vulkanski bazeni, ki jih z vodo polni Atlantik. V glavno mesto Funchal se vrnemo preko osrednje planote Paul de Serra, skopo porasle pokrajine, kjer pa se rade pasejo koze. Večerja v hotelu. Nočitev.

3. DAN: IZLET V NOTRANJOST OTOKA (CURRAL DAS FREIRAS)
Tudi zaledje glavnega mesta nam lahko postreže z veliko zanimivostmi. Že pogled z razgledišča na Pico dos Barcelos na Funchal in njegov zaliv je nepozaben. Še globlje v notranjosti otoka pridemo do Nunske doline, Curral das Freiras, kamor so se pred gusarskim napadom sredi 16. stoletja zatekle sestre iz reda sv. Klare. Pogled na dolino, ki naj bi bil pravzaprav vulkanski krater, je pravo doživetje. Vasica je vseh strani obdana s strmimi pobočji in zato res primerna za zatočišče. Na povratku se ustavimo v kraju Monte, ki slovi po mili klimi in bujni vegetaciji. V dolino se lahko spustimo kar z lokalno posebnostjo, lesenimi sankami, ki jih upravljata dva »šoferja« in lahko na strmih cestah dosežejo prav veliko hitrost (doplačilo). Prosto popoldne, večerja in nočitev. 

4. DAN: CELODNEVNI IZLET NA VZHODNI DEL OTOKA
Podamo se na spoznavanje številnih zanimivosti vzhodnega dela Madeire. V Camachi se najprej spoznamo z ročnim pletenjem košar in mnogih drugih izdelkov iz vrbovih vej. Od obrtnikov, ki izdelujejo prave umetnine, bomo lahko kakšen uporaben kos ali samo spominek tudi kupili. Pot nadaljujemo po slikoviti poti do drugega najvišjega vrha otoka, Pica de Areiro (1810 metrov) z lepimi pogledi na okolico. V kraju Ribeiro Frio se ustavimo pri valilnici postrvi, ki jih v bližnji restavraciji tudi okusno pripravijo. Kakor pravi ime kraja, Hladna voda, sem redko zaidejo sončni žarki, zato lahko tu naletimo tudi na endemično floro. Nato uživamo v slikovitih pogledih na Faial in okolico s terasami, hišami na visokih planotah nad Atlantikom. Santana nas navduši s tradicionalnimi hišami z zelo strmimi strehami iz slame, ki segajo skoraj do tal in tako varujejo notranjost pred nalivi z oceana. Še eni impresivni pogledi na zanimive skalne formacije in razgibano severno obalo se nam obetajo z razgledne točke pri Porteli. Pot nas nato pripelje na južno obalo, kjer se sprehodimo po ribiškem naselju Machico, ki je bila sploh prva naselbina na Madeiri, saj so se leta 1420 prav tu izkrcali prvi pomorščaki. Po razgibani obalni cesti se vrnemo v Funchal. Večerja in nočitev.

5. DAN: SPREHOD OB LEVADAH
žLevade ali kanali za namakanje so še ena od posebnosti Madeire. Po otoku jih je speljanih več kot dva tisoč kilometrov, dovajajo pa vodo iz bolj vodnatih severnih delov proti jugu. Tudi levade omogočajo tropski paradiž na Madeiri, hkrati pa so ob mnogih speljane čudovite sprehajalne poti po prelepi naravi. Naš lahki treking bo dolg kakšne tri ure, med njim pa si bomo spočili dušo in tudi telo, saj hoja ni naporna. Popoldan imamo še nekaj prostega časa, zvečer pa za slovo od Madeire obiščemo restavracijo, kjer bomo ob folklorni predstavi uživali v tradicionalnih otoških jedeh. Nočitev.

6. DAN:BOTANIČNI VRTOVI – FUNCHAL - LJUBLJANA
Za konec še obisk edinstvenega botaničnega vrta nad Funchalom, kjer naletimo na neverjetno raznoliko rastlinstvo z vsega sveta, odkrijemo mnoge endemične vrste, tropske in subtropske rastline. Klima na otoku je prava, da imajo pisano cvetje, grmovnice, palme in agave, v višinah pa evkaliptusi in borovi gozdovi odlične pogoje za rast skozi vse leto. Nato odhod na letališče in polet proti enemu od okoliških letališč ter še avtobusni prevoz do Ljubljane.