ITA

izletnikova turistična agencija

Izleti in potovanja

NORMANDIJA IN BRETANIJA

Min št. udeležencev: 45

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: CELJE-LJUBLJANA-AVSTRIJA-NEMČIJA-METZ
Odhod avtobusa ob 4. uri zjutraj s parkirišča pred dvorano Zlatorog v Celju, od koder se peljemo proti Ljubljani. (postanek na vstop potnikov na Dolgem mostu v Ljubljani). Vožnja skozi v Avstrijo in Nemčijo, mimo Münchna, Ulma, Stuttgarta, mimo Karlsruheja v Francijo do Metza, kjer se bomo nastanili v hotelu in prenočili.

2. DAN: METZ-REIMS-AMIENS-ROUEN
Po zajtrku vožnja po Loreni in Šampanji do Reimsa, kjer bo kratek postanek za ogled gotske katedrale, v kateri so bili kronani francoski kralji. Zunanjost stavbe krasi več kot 2300 kipcev, med katerimi je najbolj znan “Smehljajoči se angel”. Reims je center trgovine s šampanjcem, zato boste po želji obiskali trgovino, kjer ga prodajajo. Iz Reimsa bomo vožnjo nadaljevali proti severu. Ustavili se bomo v glavnem mestu pokrajine Pikardija, v Amiensu, kjer stoji največja gotska katedrala v Franciji. Po kratkem sprehodu skozi središče starega dela mesta bomo nadaljevali pot proti Normadiji. V Rouenu namestitev v hotelu in večerja. Nočni ogled mesta, ki je povezano s slavnimi imeni Ivane Orleanske, Clauda Moneta in Gustava Flauberta. Nočitev v hotelu.

3. DAN: ROUEN-NORMANDIJSKI MOST-HONFLEUR–ARROMANCHES -BAYEUX–MT. SAINT MICHEL
Po zajtrku vožnja po znamenitem Pont de Normandie, Normandijskem mostu, enem največjih visečih mostov na svetu. Most bomo poslikali in se po kratki vožnji ustavili v prikupnem Honfleurju. Vožnja ob  Cvetlični obali, mimo Trouvilla in Deauvilla v deželo Calvados, kjer iz jabolk pridelujejo istoimensko žganje.Nadaljevanje poti do Arromanchesa, kjer so zavezniki prvič prebili utrjene nemške položaje. Z razgledne terase lep pogled na del obale izkrcanja, še vedno so vidni ostanki logistične infrastrukture. Naslednji postanek je na Omaha beach in  ogled ameriškega vojaškega spominskega pokopališča posvečenega 9387 padlim. Nadaljevanje vožnje v Bayeux, kjer boste lahko občudovali izjemno, 70 m dolgo, Bayoško tapiserijo iz 11. stoletja, kjer je upodobljen napad Normanov na Anglijo. Pot nas bo nato vodila proti Mt. Saint Michelu, “čudežu zahodnega sveta”, kot pravijo otočku, ki je občasno del kopnega.  in nastanitev v hotelu v okolici mesta Pontarson, večerja in nočitev. Po večerji sledi krajša večerna vožnja do obale od koder se vidi Mt. Saint Michel v soju večernih luči, povratek v hotel. 

4. DAN: MT.SAINT MICHEL-ST. MALO-CAP FREHEL-DINAN-CARNAC
Zajtrk in ogled slikovite granitne vzpetine, ki jo plima vsakodnevno spreminja v otok, ob oseki pa pot lahko opravite peš. Na vrhu je benediktinski samostan, okoli pa vasica, vajena turističnega vrveža. Nato nas pričakuje zanimivo in slikovito obmorsko mestece Saint Malo, pristanišče z dolgo in ponosno zgodovino pomorskih raziskovalcev, trgovcev in gusarjev. Obdano je z obzidjem in del tega bomo lahko prehodili. Po prostem času se bomo preko jezu najstarejše elektrarne, katere turbine poganja bibavica, zapeljeli po Smaragdni obali mimo Dinarda in začeli raziskovati naravne lepote severne bretonske obale. Po rdečkastem granitu se bomo sprehodili do svetilnika na rtu Fréhel, od koder bomo uzrli v daljavi najstarejšo bretonsko obmorsko trdnjavo Fort la Latte. Nadaljevali bomo vzdolž peščenih plaž, med zelenimi borovci in mimo bretonskih pašnikov v Dinan, odlično ohranjeno srednjeveško mestece, ki je obdano z mogočnim, šeststo let starim obzidjem in zavarovano z mogočno trdnjavo. Kratkemu postanku sledi vožnja proti Carnacu. Večerja in nočitev. 

5. DAN: CARNAC-NANTES-ANGERS-TOURS
V Nantesu nas bo očaral predvsem mogočen srednjeveški grad, kjer je bil podpisan Nantski edikt. Ogledamo si stolnico z nagrobniki bretonskih vojvod, nato pa se še malo sprehodimo po zanimivih ozkih uličicah. Sledi pot vodi v zgodovinsko mesto Angers, ki se ponaša z gotsko katedralo in gradom, kjer je razstavljena »Apokalipsa in Angersa«, najstarejša serija tapiserij v Franciji. Nekaj prostega časa, nato pa še pot proti Toursu. Večerja in nočitev.

6. DAN: TOURS-CHAMBORD-ORLEANS-DIJON
Odpeljemo se v dolino Loare, ki je bila zgodovinsko srce Francije. Več kot tisoč podeželskih dvorcev krasi bregove in okolico reke. Pokrajina poleg arhitektonske dediščine slovi še po čudovitih pejsažih, širnih vinogradih, odlični kuhinji in milem podnebju. Obiskali bomo grad Chambord, ki je največji in najlepši med gradovi. Slovi po spiralastem stopnišču, ki ga pripisujejo velikemu umetniku Leonardu da Vinciju. Obiskovale so ga mnoge kronane glave, v njem pa se skriva kar 440 soban. Pot bomo nadaljevali proti Orleansu, kjer bo kratek postanek, nato pa se bomo po sončni avtocesti odpeljali mimo Auxera v Dijon. Ogled burgundske prestolnice, kjer se sprehodimo po slikovitem mestnem jedru s palačo burgundskih vojvod. Večerja in nočitev. 

7. DAN: DIJON-MONT BLANC-MILANO-VERONA-NOVA GORICA-LJUBLJANA-CELJE
Po zajtrku vožnja skozi predor Mont Blanc v Italijo, vožnja s postanki mimo Verone, Trsta, Nove Gorice, in Ljubljane do Celja, kamor bomo prispeli v večernih urah.