ITA

izletnikova turistična agencija

Izleti in potovanja

DEŽELA APULIJA in SAN MARINO

Min št. udeležencev: 45
Država: Italija

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: CELJE-LJUBLJANA-NOVA GORICA-LORETTO-SAN GIOVANNI ROTONDO- MONTE SANT'ANGELO
Odhod iz Celja v nočnih urah in vožnja s postanki proti južni Italiji. Prvi ogled na poti proti Garganskemu polotoku bomo nardili v mestecu Loretto. Ogledali si bomo mogočno baziliko, kjer se nahaja Nazareška hišica, v kateri je bivala Sveta družina. Vožnja v San Giovanni Rotondo, ki leži sredi slikovitega Garganskega polotoka, visoke planote, pokrite z gozdovi in pašniki, naokoli pa so čudovite peščene plaže-vso to naravno lepoto zajema Garganski narodni park. Tu je kapucinski samostan, kjer je živel in deloval Francesco Forgione, ki si je redovno ime pater Pij izbral pri 23. letih, ko je bil posvečen v duhovnika. Tu je  preživel skoraj vsa leta svojega redovniškega življenja. Napotili se bomo še do kraja Monte San't Angelo, kjer je najstarejša evropska božja pot iz 5. stol., ko se je nadangel Mihael prikazal krajevnemu škofu. Večerja in nočitev.

2. DAN: MONTE SANT'ANGELO-BARLETTA-CASTEL DEL MONTE
Zajtrk. Mestece Monte Sant’ Angelo se ponaša z imenitno lego na skalni štrlini, od koder je lep razgled na Garganski polotok in Jadransko morje. Sprehod po srednjeveškem mestu z ostanki precej velikega gradu ter obisk romansko-gotske cerkve sv. Mihaela, v kateri se skriva še starejša podzemna cerkev. Svetišče je bilo večkrat porušeno, vendar so ga križarji in romarji na poti v Sveto deželo vedno obnovili. Danes je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Nadaljevanje poti v Barletto, danes prijetno mesto ob morju, v 12. in 13. stol. pa pomembno pristanišče, od koder so se križarji odpravljali na pohode v Sveto deželo. Mesto je znano tudi po dvoboju iz leta 1503 med italijanskimi in francoskimi vitezi-o tem je pisatelj Massimo d'Azeglio napisal knjigo "La disfida di Barletta". Sprehod mimo trdnjave ogromnih dimenzij, ki jo je dal zgraditi Friderik II., do simbola mesta: velikanskega kipa (več kot 4,5 m višine) neznanega cesarja iz rimskih časov. Vožnja v notranjost dežele do gradu Castel del Monte. Že od daleč ga bomo zagledali, kako ponosno kraljuje vrh griča, od koder je čudovit razgled na rodovitno okolico vse do morja. Ogled znamenitega gradu, izjemne osmerokotne oblike, ki ga je leta 1240 dal zgraditi Friderik II. Tudi ta grad je na Unescovem seznamu. Še vožnja do hotela, večerja in nočitev.

3. DAN: CASTEL DEL MONTE-ALBEROBELLO-LOCOROTONDO-OSTUNI-MATERA
Zajtrk. Vožnja v deželo trulov, značilnih majhnih belih prebivališč s sivimi zašiljenimi kupolastimi strehami. Obiskali bomo Alberobello, prestolnico trulov. Truliji so okrogle pritlične bele stavbe, ki segajo celo v 13.stol. in so izdelane iz kamnov, njihove stožčaste strehe pa se končujejo z raznimi poganskimi simboli. Mestece je zaradi izjemne arhitekture na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Ogled zanimivega mesta z najlepšimi truli. Nato bomo obiskali Locorotondo. Že samo ime pove, da je mesto zasnovano v okrogli obliki. Nadaljevanje vožnje po rodovitni dolini Itria v Ostuni, mesto, ki se ga je zaradi posebne svetlobe, ki ga odsevata apnenčasto obzidje in bela pročelja, prijelo tudi ime "Belo mesto". Staro mesto oz. citadela se razprostira na griču nad morjem znotraj dobro ohranjenega obzidja in s katedralo, škofijsko palačo in drugimi stavbami slovi kot arhitekturni dragulj. Ogled glavnih znamenitosti. Pot nas bo nato vodila v Matero, ki slovi po starem delu mesta z imenom "Sassi di Matera". Nastanitev, večerja in nočitev.

4. DAN: MATERA-ALTAMURA-BARI
Zajtrk. "Sassi" so pradavna bivališča v naravnih jamah ali pa izklesana v skale. Navdušeni bomo nad nenavadnim in edinstvenim kompleksom v skalo vklesanih bivališč, ki jih lahko imenujemo urbanistični čudež davnine in so na Unescovem seznamu svetovne kulturne in naravne dediščine. Z ogledom tovrstnega značilnega bivališča bomo spoznali kako so živeli prebivalci mesta. Vožnja do mesteca Altamura, ki se je zapisalo v zgodovino z odkritjem pračloveka iz Altamure. Še danes mesto slovi po odličnem kruhu, ki ga bomo seveda poizskusili, in zelo lepem mestnem središču, ki ga brani srednjeveško obzidje, ki je dalo mestu tudi ime. Največja znamenitost je romanska katedrala iz 13. st., zgrajena po naročilu Friderika II. Vožnja v Bari, prestolnico Apulije, veliko pristanišče, univerzitetno mesto in mesto sv. Miklavža. Mesto je najbolj cvetelo v srednjem veku, saj so se od tod križarji z ladjami odpravljali v Sveto deželo. Srce starega mesta, ki se je razvilo na manjšem polotoku, predstavlja bazilika sv. Nikolaja oz. sv. Miklavža. Graditi so jo začeli konec 11. stol., da bi v njej shranili svetnikove relikvije, ki so jih prinesli iz Mire v Mali Aziji. Bazilika sodi v sam vrh apulijske romanike. Na sprehodu po mestu bomo videli še romansko katedralo, štaufovski grad … Večerja in nočitev v hotelu.

5. DAN: BARI-TRANI-PESCARA-URBINO-SAN MARINO
Zajtrk. Vožnja v Trani, eno najlepših apulijskih mest z dobro ohranjenim srednjeveškim jedrom. Glavno znamenitost mesta predstavlja velika romanska katedrala z dvema kriptama, ki so jo gradili od 11. do 13. stol. v pristanišču, le nekaj metrov od morja. Vožnja mimo Pescare v Urbino, rojstno mesto slovitega italijanskega slikarja Rafaela, avtorja Rafaelovih sob v Vatikanskih muzejih. Ogled stolnice, po želji tudi pinakoteke v Knežji palači in Rafaelove rojstne hiše. Mesto odlikuje najlepša renesančna palača - Palazzo Ducale, pečat pa mu dajejo stare rdeče opečnate zgradbe. Sledi vožnja v San Marino, najstarejšo evropsko republiko. Daljši postanek za ogled mestnih znamenitosti: vrata in cerkev Sv. Frančiška, Trg svobode z vladno palačo, bazilika Sv. Marina. Večerja in nočitev v hotelu.

6. DAN: SAN MARINO-RIMINI-NOVA GORICA-LJUBLJANA-CELJE
Po zajtrku ogled starega mestnega dela Riminija. Rojstno mesto režiserja Federica Fellinija bo razkrilo čudovito mestno središče, kjer kraljujeta tempelj družine Malatesta, Avgustov slavolok in Tiberijev most, ki so ga ponovno uredili po 2. sv. vojni. Nadaljevanje poti v Slovenijo.