ITA

izletnikova turistična agencija

Izleti in potovanja

MOLDOVA (MOLDAVIJA), PRIDNJESTRSKA REPUBLIKA in ODESA (UKRAJINA), 5 dni

Min št. udeležencev: 10
Država: Moldavija

Zahteva za dodatne informacije

- OGLED NAJBOLJ ZNANEGA ARHEOLOŠKEGA IN ZGODOVINSKEGA SREDIŠČA MOLDOVE,
- PRESTOLNICA KIŠINJEV,
​- DOŽIVITE ZADNJO »SOVJETSKO« REPUBLIKO – PRIDNJESTRSKO REPUBLIKO,
- SKOK V UKRAJINSKO ODESO IN
- VOŽNJA PO NAJVEČJI VINSKI KLETI V MOLDOVI

 

1.dan: Celje-Ljubljana-Nova Gorica–Treviso–Kišinjev
Odhod avtobusa iz Celja in Ljubljane, ter prevoz na letališče v Treviso, od koder poletimo v Kišinjev. Prevoz v hotel, namestitev in nočitev.

2.dan: Kišinjev–Orhei Vechi-Kišinjev
Zajtrk. Panoramski ogled prestolnice KIŠINJEV, mesto socialističnega izgleda, s skoraj 750.00 prebivalci. Postanek v mestnem središču in sprehod mimo vladne palače, parlamenta in po mestnem središču vključno z ortodoksno katedralo Kristusovega rojstva, predsedniško palačo, stavbo parlamenta, »Holy Gates«- svetimi vrati, ki veljajo za moldavski slavolok zmage. Postanek na lokalni tržnici, sprehod po parku vse do spomenika Štefana III Velikega, moldavskega princa, ki je vladal v 15. stoletju in državo uspešno branil pred Madžari, Poljaki in Otomanskim imperijem. Pridružili se bomo lokalnim prebivalcem med sprehodom po Aveniji klasične moldavske književnosti in si ogledali kipe in doprsne kipe romunskih in moldavskih avtorjev in ostalih družbenih osebnosti. Popoldan se zapeljemo ven iz mesta proti severu v ORHEI VECHI,  najbolj znano zgodovinsko in arheološko središče Moldavije. Poleg izkopanin, najbolj pritegnejo samostani, ki so izdolbeni v navpične apnenčaste stene - enega od njih bomo obiskali. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev. Po večerji priložnost spoznavanja »legendarnega nočnega življenja mesta.«

3.dan: Kišinjev-Tiraspol
Zajtrk. Dopoldan vožnja preko reke DNJESTER  v »nepriznano«, edino in zadnjo »sovjetsko« republiko – PRIDNJESTRSKO REPUBLIKO, ki leži med reko Dnester in Ukrajino. Po opravljenih formalnostih vožnja do otomanske utrdbe iz 16. stoletja, ki se nahaja v slikovitem mestu Bender. Po ogledu nas poti vodi v Tiraspolu, glavno mesto odcepljenega ozemlja Pridnjesterske republike. Za razliko od preostale Moldavije, se ta del ni želel ločiti od Sovjetske zveze, zato so leta 1992 po kratkem sporu razglasili svojo neodvisnost. Združeni narodi te države ne priznavajo, kljub temu da imajo svojo vlado, vojsko, pošto, valuto, zastavo in himno. Med ogledom tega navdušujočega mesta si bomo ogledali vojni spomenik Sovjetsko hišo, spomenika Suvorovu in Rajevskemu, dramsko gledališče, univerzo Taras Chevchenko in park Kirov. Popoldan bo namenjen ogledu in degustaciji v destilarni Kvint Brandy-u, podjetju, ustanovljenemu leta 1897, ki velja kot nacionalni simbol republike saj se pojavlja celo na enem njihovih bankovcev. Poleg konjaka proizvajajo tudi vino in vodko. V sklopu ogledov pa še obisk DESTILARNE »konjaka« in degustacija.  Večerja in nočitev.

4. dan:  Tiraspol-Odesa-Tiraspol
Po zajtrku vožnja v ODESO, slikovito ukrajinsko črnomorsko letovišče. Na poti postanek ali dva za fotografiranje in oddih…Z nekaj več kot milijon prebivalci je Odesa četrto največje mesto v Ukrajini. S svojo strateško lego ob črnomorski obali je od nekdaj slovela kot večkulturno mesto – na majhnem prostoru lahko tako vidite grško, pravoslavno in katoliško cerkev. Najbolj vidna je operna hiša, do katere vodi pot po Potemkinovih stopnicah. Popoldne pa sprehod po odeških katakombah, ki obsegajo 2500 km tunelov. Izlet, ki ga zlepa ne pozabiš. Pozno popoldne povratek v TIRASPOL, hotelska večerja in nočitev.

5.dan: Tiraspol-Vinska klet Milesti Mici-Kišinjev-Treviso-Nova Gorica-Ljubljana-Celje
Po zajtrku vožnja v največjo klet države Moldove – MILESTI MICI. Moldavija slovi po dobrih vinih in je v času Sovjetske zveze veljala kot »državni vinograd«.  To je največja in najslavnejša vinska klet v Moldovi in kar kliče po degustaciji… Vinska klet je nastala v nekdanjem rudniku, rove pa so uporabili za shrambo. Po nekaterih rovih se lahko zapeljemo kar z avtomobili, vsega skupaj pa je v vinski kleti več kot 200 km rovov, od tega jih je v uporabi nekaj čez 50. V rovih, ki segajo do 85 m pod zemljo, je konstantna temperatura za shranjevanje vin, 12-14°C, pomemben v kleti je tudi izvir vode, s katero čistijo sode. Po ogledu in degustaciji se odpravimo na površje. Sledi vožnja na letališče in polet proti Trevisu. Še vožnja v Slovenijo in konec potovanja.