ITA

izletnikova turistična agencija

Izleti in potovanja

BALKANSKI TROJČEK Z GORO ATOS

Min št. udeležencev: 45
Država: Bolgarija - Grčija - Makedonija

Vstopna točka: Celje, Ljubljana

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: CELJE - LJUBLJANA - NIŠ
Odhod iz Celja ob 04:30, ob 05.30 iz Ljubljane in  vožnja z vmesnimi postanki za oddih preko Hrvaške v Srbijo. Vožnja proti Nišu, tretjem največjem srbskem mestu, začasni srbski prestolnici med 1. svetovno vojno, ter prizorišču velikega srbskega upora proti Turkom, ki se je tragično končal.  Sprehodili se bomo po mestu in si ogledali znamenito Čele Kulo, iz lobanj zgrajen ''spomenik'', ki so ga Turki ukazali sezidat iz odsekanih glav srbskih upornikov. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. DAN: NIŠ - SKOPJE - OHRID
Po zajtrku sledi vožnja v Skopje, kamor prispemo v zgodnjih popoldanskih urah. Skopje je turistična privlačnost zaradi bogate kulturne dediščine, popularnih trgov in bleščečih spomenikov. Po katastrofalnem potresu leta 1963 so mesto moderno obnovili, kljub temu pa se je iz različnih obdobij ohranila bogata dediščina, ki jo bomo na ogledu spoznali: antično-srednjeveška trdnjava Kale – od tod je tudi lep razgled na vse mesto, Stari bazar, džamija Mustafe paše iz 15. stol., cerkev sv. Spasa, kamniti most, spomenik matere Tereze, najnovejši spomenik Aleksandru Velikemu. Skopju daje pečat tudi železniška postaja, kjer urini kazalci še vedno kažejo čas 5.17, ko je leta 1963 mesto stresel silovit potres.Pozno popoldne nadaljevanje potovanja z avtobusom mimo Tetova, in Kičeva proti Ohridu. Prostrano jezero, ki si ga delita Makedonija in Albanija, je eno najstarejših na svetu in z 294 m tudi najgloblje na Balkanu. S svojo tradicionalno arhitekturo je na Unescovem seznamu kulturne in naravne dediščine. Nastanitev v hotelu ob Ohridskem jezeru, večerja.

3. DAN: OHRID – SV.NAUM – OHRID
Po zajtrku ogled znamenitosti Ohrida: Sv. Jovan Kaneo, Sv. Kliment, Klimentova univerza, Samuelova trdnjava. Ogledali si bomo tudi Muzej na vodi, kjer so uredili repliko koliščarskega naselja na vodi in v kolibah uredili notranjost, ki ponazarja življenje v času 1200 do 700 p.n.š. Sledi nekaj prostega časa za samostojne oglede in nakup spominkov, morda ohridskih biserov. V popoldanskih urah se bomo zapeljali še do ene velike znamenitosti Ohridskega jezera – do samostana sv. Nauma, ki kraljuje na skalah nad jezerom v bližini izvira Črnega Drima čisto blizu albanske meje. Samostan je v 10. stol. ustanovil sv. Naum, ki je tukaj tudi pokopan.. Uživali bomo v lepi arhitekturi in ogledu odlično ohranjenih fresk. Vrnitev v Ohrid. Za doplačilo ob prijavi tipična makedonska večerja s foklornim programom. Nočitev v hotelu.

4. DAN: OHRID – BITOLA- PELLA – SOLUN
Po zajtrku vožnja z avtobusom po panoramski cesti preko planine Galičice na Prespansko jezero s postanki na razglednih točkah, s čudovitim razgledom na Ohridsko in Prespansko jezero. Po zajtrku bomo zapustili območje Ohridskega jezera in se podali čez slikovito pokrajino južne Makedonije. Prvi postanek bomo imeli v Bitoli, ki je prvič omenjeno za čas carja Samuela. Sprehod po starem delu mesta, ki ga zaznamuje vrvež živahnih ulic. Po ogledu se bomo odpeljali arheološkega parka pri mestu Pella, kjer naj bi se rodil legendarni Aleksander Veliki. Za doplačilo ogled muzeja. Nadaljevanje vožnje v Solun, drugo največje grško mesto poimenovano po sestri Aleksandra Velikega in rojstni kraj ustanovitelja sodobne Turčije, Mustafa Kemala Atatürka. Videli bomo tisočletje in pol staro Rotudno, rimski slavolok, otomanski Beli stolp ki je služil kot ječa in kraj usmrtitev, staro mestno obzidje in center mesta, trg Aristotelous, od koder se lahko uzre goro Olimp, ki v grški mitologiji velja za bivališče bogov. Sledi nastanitev v hotelu in večerja.

5. DAN: SOLUN – POLOTOK HALKIDIKI (GORA ATOS) - SOLUN
Po zajtrku bo sledil celodnevni izlet na polotok Halkidiki, ki se končuje s tremi polotoškimi podaljški. Kasandra in Sithonija slovita po številnih malih plažah s turkizmim morjem, tretji polotok Atos, dolg 50 km se z najvišjo goro dvigne na 2033 metrov. Polotok je razglašen za »sveto goro«, kjer živijo skupnosti pravoslavnih menihov že preko 2000 let. Ker je dostop na polotok dovoljen le moškim (s posebnim dovoljenjem), sledi panoramski izlet z ladjico okoli polotoka in občudovanje svete gore ter drzno pozidanh samostanov z morske strani. Po križarjenju vrnitev v pristan Ouranapoli in nekaj prostega časa za samostojne potepanje in nakupe spominkov. Sledi povratek v Solun, kjer bomo še nekaj časa preživeli v predelu malih obrtnih delavnic in butičnih trgovinic. Povratek v hotel, večerja in nočitev.

6. DAN: SOLUN – SAMOSTAN RILA - SOFIJA
Zgodnji zajtrk in slovo od Soluna. Sledi vožnja  do ene največjih bolgarskih znamenitosti – samostana Rila. Samostan deluje že 11 stoletji in navdušuje z  bogato okrasitvijo in čudovitimi poslikavami. Vse od svojega nastanka v 10. stoletju je samostan pomembno versko in kulturno središče države, v preteklosti pa je veljal tudi za kraj, kjer so se zbirali narodni buditelji bolgarskega naroda. Posvečen je sv. Ivanu Rilskem, ki je kot puščavnik živel v osrčju gorovja (doplačilo vstopnina na licu mesta). Vožnja v Sofijo,ki se je nekoč imenovana tudi Serdica in je bila že v preteklosti pomembno središče.  Ogledali si bomo njene glavne mestne znamenitosti: rotunda  sv. Jurija, najstarejša zgradba v mestu z zanimivimi freskami, katedrala Aleksander Nevski, ki ni le največji arhitekturni biser Sofije, pač pa celotnega Balkana. Zgradili so jo v čast ruskim vojakom, ki so v letih 1877-78 padli v vojni, v kateri so Bolgarijo osvobodili izpod otomanske oblasti, Nacionalno gledališče Ivan Vazov, ki je zgrajeno v slogu nemškega klasicizma (zunanji ogled) in je poleg katedrale Aleksander Nevski najpomembnejši simbol Sofije, ter rusko cerkev. Sledi namestitev v hotelu in večerja

7. DAN: SOFIJA – LJUBLJANA - CELJE
Po zajtrku odhod iz Sofije proti meji s Srbijo. Prestop in vožnja s postanki mimo Beograda in Zagreba proti Sloveniji, kamor prispemo v poznih večernih urah.