ITA

izletnikova turistična agencija

Izleti in potovanja

ALBANSKI ČARI

Min št. udeležencev: 45
Država: Albanija

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: SLOVENIJA – ANCONA
Odhod iz Slovenije v zgodnjih jutranjih urah in vožnja proti Ferrari, ki je uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Ogledali si bomo staro mestno jedro z impozantnim gradom Estense, palačo diamantov, staro univerzo, kjer so študirali Kopernik in Paracelsius. Pot nas bo nato vodila do Ancone, kjer se bomo popoldan vkrcali na ladjo za Igoumenitso.

2. DAN: IGOUMENITSA – BUTRINTIJA – SARANDE
Po jutranjem pristanku vožnja proti Albanski meji in dalje do Butrintija, ki se nahaja ob slikoviti laguni, ki je raj za ljubitelje ptičev. Vse skupaj je postavljeno v mirno in slikovito okolje narodnega parka. Ogledali si bomo izkopanine starega rimskega mesta Buthrotum, ki se ponaša z zgodovinskimi ostanki izpred 2 500 let. Antično mesto Butrint je bilo ustanovljeno v 7. stoletju pr.n.št. Zgodnja arheološka najdišča pričajo o naselbinah med 10. in 8. stoletjem pr.n.št., čeprav nekateri trdijo, da gre za še starejšo poselitev (12. stoletje pr.n.št.) z rimsko akropolo in gledališčem, ostanke kopališča in srednjeveške trdnjave. Arheološki kompleks je od leta 1995 del svetovne dediščine UNESC-a in sploh eden največjih na področju Balkana. Po zaključenem ogledu vožnja v Sarande, ki je nekoč nudila zavetišče grškim legionarjem, kasneje (v komunističnih časih) pa je postala znano letovišče. Mesto je skozi burno zgodovino imelo nekoliko več imen, a zadnje – Saranda v prevodu pomeni 40 svetnikov. Tu živi okrog 30 tisoč prebivalcev, medtem ko je v času turistične sezone ta številka trikrat večja. Je priljubljen obmorski turistični kraj, ki leži v zalivu v obliki podkve med hribi in morjem, le 26 km od Grške meje. Mesto je obkroženo s 30 kilometri prekrasnih plaž z drobnim peskom, pravijo da so najlepše tiste v mestecih Ksamil in Lukove. Številni hoteli, restavracije, sodobni bari in lokali, so odprti pozno v noč in mestu dajejo pravi turistični utrip. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. DAN: SARANDE -  GJIROKASTRE – BERAT – DRAČ
Po zajtrku nas bo pot vodila do slikovitega mesta Gjirokastre ali "mesta tisočerih stopnic". Mesto je izjemno zanimivo, še posebej vas bodo navdušile tri do štiri nadstropne kamnite hiške, z edinstveno arhitekturno zasnovo. Nad mestom dominira mogočna trdnjava, od koder je čudovit pogled na okolico. Znano je tudi po tem, da sta se v njem rodila komunistični voditelj Enver Hoxha in oporečniški pisatelj Ismael Kadarej. Še danes velja za lepše ohranjen arhitekturni biser s trdnjavo, kamnitimi hišami in tlakovanimi ulicami. Veličastna trdnjava se dviga na obronkih Široke planine in je zaradi posebne otomanske arhitekture pod UNESC-o zaščito od leta 2004. Sprehodili se bomo po mestu in se povzpeli na trdnjavo. Po ogledu slovo od slikovitega mesta in vožnja do srednjeveškega mesta Berat, ki mu pravijo tudi "mesto tisočerih oken". Berat je pravzaprav v celoti muzej in velja za enega najlepših in najslikovitejših mest v Albaniji. Tu so nekoč živeli Iliri, Rimljani, Bizantinci, Osmani, danes pa predvsem Albanci. Leži pod mogočno goro Tomorr na bregovih reke Osum, obkroža pa ga čudovita okolica, posejana z oljčnimi in češnjevimi nasadi. Ustanovili so ga pripadniki plemena Dezareti v 5. stoletju pr.n.št. Stari utrjeni del obdaja masivno obzidje s 24. stolpi. Znotraj obzidja se nahaja 24 cerkva, največja med njimi je sedaj pomembnega albanskega slikarja iz 16. stoletja, Onurfija, znanega po mojstrskih ikonah. Od leta 2008 je mesto na seznamu UNESC-a. Sprehod po mestu in vzpon na trdnjavo. Sledi vožnja v Drač. Večerja in nočitev.

4. DAN: DRAČ– TIRANA – KRUJE – BUDVA
Po zajtrku ogled Drača, največjega albanskega pristaniškega mesta. Slednji stoji na območju nekdanje grške kolonije. Ko so ga korintski Grki leta 627 pr.n.št. poimenovali  Epidamnus oziroma poznejšega Dyrrachiona, je postal pomembno trgovsko središče na trgovski poti Via Egnatia, ki je povezovala Rim in Bizanc. Že v antiki je Drač tekmoval za status najpomembnejšega pristanišča na tem območju. V moderni dobi je postal eno glavnih gospodarskih in političnih središč Albanije. Znamenja dolge zgodovine bomo odkrivali predvsem ob ostankih največjega odprtega amfiteatra na Balkanu in bizantinskega obzidja, vrednega ogleda pa je tudi Fatihova mošeja iz 15.st. Sledi  vožnja do Tirane, prestolnice Albanije. Tirana je s 620.000 prebivalci danes največje mesto v državi. Leži v osrednjem delu države ob istoimenski reki. Mesto je ustanovil osmanski general Sulejman Paša in je bilo do 20. stoletja pravzaprav mirna in nepomembna naselbina. Šele po prvi balkanski vojni je Albanija razglasila suvereno državo. V Društvo narodov je bila sprejeta po 1. svetovni vojni in Tirana je postala glavno mesto leta 1920. Turški general Sulejman Paša naj bi jo osnoval leta 1614, v čast vojaške zmage pri Teheranu – Tehranu in jo tako tudi poimenoval. Deloma peš, deloma z avtobusom ogled najpomembnejših znamenitosti: Skenderbegov trg, mošeja Ethem Bega, Urni stolp, Zgradba centralnega komiteja, Skenderbegov spomenik, Narodni muzej, bivši mavzolej Enverja Hoxhe. Za konec se bomo podali še do stare prestolnice Kruje, ki je bilo v 15. stoletju glavno mesto Albanije. Mestece, ki leži v vznožju visokega gorovja Sar-Saltiku, ki je rojstni kraj albanskega narodnega junaka in se ponaša s slikovito trdnjavo narodnega junaka Skenderbega, v kateri domuje sodoben muzej. V muzeju bomo spoznali, zakaj je otomanski vojski kljub premoči spodletelo zavzeti grad, s katerega je "dominus Albaniae" Skenderbeg 25 let vodil upor albanskih plemičev in s tem ubranil evropsko civilizacijo pred Turškimi grožnjami. Razstavljene slike, orožje in drugi predmeti pričajo o ponosnem času zgodovine albanskega naroda. Prevzele nas bodo značilne stare hiše, trg, ozke ulice in tamkajšnji bazar za katerega si bomo vzeli nekaj časa ob povratku iz trdnjave in morda kupili kakšen spominek saj ponuja bogato izbiro spominkov in izdelkov domače obrti. Sledi vožnja proti meji in nato proti Budvi. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

5. DAN:  BUDVA - NEUM - SLOVENIJA
Po zajtrku vožnja s postanki proti Neumu in čas za kosilo ter nato nadaljevanje vožnje proti domu.