ITA

izletnikova turistična agencija

Izleti in potovanja

Švica - Ženeva in ženevsko jezero

Min št. udeležencev: 45
Država: Švica

Vstopna točka: Celje,Ljubljana

Zahteva za dodatne informacije

1. dan: Celje - Ljubljana - Nova Gorica

Odhod v poznih večernih urah in vožnja mimo Ljubljane do Nove Gorice.

2. dan :Nova Gorica – Aosta – Montreux – Vevey – Ženeva   
Nadaljevanje poti ter vožnja s postanki mimo Milana do Aoste. Imeli bomo tudi čas za prvo jutranjo kavo. Nato ogled mesta, ki ga obkrožajo najvišje gore Evrope (Mt. Blanc 4810 m, Grand Combin 4314 m, Monte Cervino – Matterhorn 4478 m, Monte Rosa 4633 m … ). Samo mesto je bilo ustanovljeno leta 25 pr. n.š. z imenom Augusta Pretoria. Na ta čas spominjajo Avgustov slavolok, Porta Pretoria in ostanki rimskega gledališča. Panoramski ogled mesta ter nadaljevanje poti v Švico. Postanek v mestu Montreaux, ki velja za biser švicarske rivijere, ki je znan po številnih glasbenih festivalih, ustavili se bomo ob  kipu Freddie Mercury-ja. Nadaljevanje poti v Vevey, mondeno mesto, kjer je Henry Nestle leta 1867 postavil svojo prvo tovarno, Charlie Chaplin pa je tu preživel svojih zadnjh 25 let. Nejgovo prisotnost so ovekovečili tudi s kipom v značilni filmski pozi.
Pot nas bo nato vodila v Ženevo, ki je postala globalno mesto zaradi velikega števila mednarodnih organizacij, center diplomacije in finančni center. Laskav naslov protestantskega Rima se je pridobila zaradi delovanja reformatorja Calvina. Zunanji ogled mestnih znamenitosti, sprehodili se bomo do katedrale, ki se nahaja na najvišjem delu mesta, dalje do mestne hiše, sedaj sedeža kantonalne vlade, kjer je bil leta 1863  ustanovljen Mednarodni rdeči križ in naprej do trga Place Neuve, kjer stoji »Grand Theatre«, videli bomo sedeže uglednih mednarodnih organizacij.  Nastanitev v hotelu v okolici Ženeve, večerja in nočitev.

2. dan: Lausane – Gruyere – Broca – La Chaux-de-Fonds
Po zajtrku nas bop pot vodila do Lausanne, ki leži med dvema vinskima regijama, ob ženevskem jezeru. Kratek postanek in ogled mesta s starim in novim olimpijskim muzejem (vstopnine niso vključene). V mestu Gruyere, se bomo napotili do gradu, na stari trg, ogled starega grajskega jedra ter znane sirarne s sirarskim muzejem z degustacijo sira. Nato se bomo podali Broca in ogled tovarne čokolade, kjer bomo spoznali izvor čokolade in skrivnostne Azteške obrede pitja čokolade, praženja kakavovih zrn ter proces izdelave čokolade. Po ogledu vožnja v La Chaux-de-Fonds, rojstni kraj arhitekta Le Corbusier. Mestece s pečatom art nouveau -ja je uvrščeno na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine zaradi urarske industrije. Iz te regije je namreč izhajala polovica svetovne proizvodnje ur. Nastanitev v širši okolici, večerja in nočitev.

3. dan: Bern – Thun – Interlaken – Nova Gorica - Ljubljana - Celje
Po zajtrku sprehod po starem delu Berna s srednjeveškim stolpom Zytglogge, naj prepoznavnejšim simbolom mesta, ki je služil kot stražni in urni stolp, nato kot ječa, hišo Alberta Einsteina, parlamenta. Po zaključenem ogledu nadaljevanje poti Thunu, ki je bil v času rimskega imperija administrativno središče regije, danes pa je prikupno švicarsko mestece s slikovitim osrednjim trgom. Krajši postanek še v mondenem Interlaknu in čas za pozno kosilo (doplačilo) ter nadaljevanje vožnje proti domu, kamor bomo prispeli v nočnih urah.