ITA

izletnikova turistična agencija

Izleti in potovanja

ROMUNIJA–MOLDOVA– ODESA (UKRAJINA)MADŽARSKA LETALO –AVTOBUS

Min št. udeležencev: 40
Država: Madžarska - Moldavija - Romunija - Ukrajina

Zahteva za dodatne informacije

1.DAN: CELJE-LJUBLJANA-NOVA GORICA-TREVISO-CLUJ NAPOCA
Popoldan odhod avtobusa iz SLOVENIJE. Prevoz na letališče v TREVISO. Ob 17.05 polet letala WIZZAIR v CLUJ NAPOCO, kjer je pristanek ob 19.45. Prevoz v hotel in nočitev….po želji večerni sprehod po mestnem središču.

2.DAN: BAIA MARE-SAPANTA–SIGHETU MARMATEI
Po zajtrku vožnja v smeri kraja BAIA MARE. Krajši postanek za ogled mestnega središča in nadaljevanje  potovanja do kraja SAPANTA, kjer bomo obiskali tamkajšnjo veliko znamenitost: VESELO POKOPALIŠČE. Zatem pa še slikovito leseno cerkev. Sledi vožnja do kraja SIGHETU MARMATEI in nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

3.DAN: KARPATI-VORONET–IASI
Po zgodnjem zajtrku vožnja po slikoviti panoramski cesti skozi osrčje Karpatov, delno skozi zgodovinsko deželo BUKOVINO. Na poti postanek za ogled enega najslikovitejših samostanov – VORONET, ki ga mnogi zaradi poslikav imenujejo tudi »Sikstinska kapela  Vzhoda«. Zatem pa prihod v romunsko moldavsko prestolnico IASI. Popoldanski ogled zanimivega mesta, drugega največjega kraja v Romuniji, panoramski ogled mestnih znamenitosti … IASI je zelo lepo tradicionalno mesto, eno najstarejših v Romuniji. Ob prihodu si bomo ogledali čudovito palačo Roznoveanu, najstarejše narodno gledališče v Romuniji Vasile Alecsandri, cerkev Svetega Nikolaja, ki je bila zgrajena v času Štefana Velikega, Metropolitansko katedralo in cerkev Treh Hierarhov. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev. Večerni sprehod po Iasiju … gostilnice, kavarne, pubi …

4.DAN: IASI–MOLDAVIJA–KIŠINJEV
Zajtrk in že smo na poti v novo državo, Moldavijo. Prestop meje in vožnja skozi dobro tretjino države do prestolnice KIŠINJEV.  Sledi panoramski ogled modernega, skoraj tričetrt milijonskega mesta socialističnega izgleda. Postanek v mestnem središču in sprehod mimo vladne palače, parlamenta in po mestnem središču vključno z ortodoksno katedralo Kristusovega rojstva, predsedniško palačo, stavbo parlamenta, »Holy Gates«- svetimi vrati, ki veljajo za moldavski slavolok zmage. Postanek na lokalni tržnici, sprehod po parku vse do spomenika Štefana III Velikega, moldavskega princa, ki je vladal v 15. stoletju in državo uspešno branil pred Madžari, Poljaki in Otomanskim imperijem. Pridružili se bomo lokalnim prebivalcem med sprehodom po Aveniji klasične moldavske književnosti in si ogledali kipe in doprsne kipe romunskih in moldavskih avtorjev in ostalih družbenih osebnosti. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev. Po večerji priložnost spoznavanja »legendarnega nočnega življenja mesta….«

5.DAN: KIŠINJEV-TIRASPOL
Zajtrk. Dopoldan vožnja preko reke DNJESTER  v »nepriznano«, edino in zadnjo »sovjetsko » republiko – PRIDNJESTRSKO REPUBLIKO, ki leži med reko Dnester in Ukrajino. Po opravljenih formalnostih vožnja do otomanske utrdbe iz 16. stoletja, ki se nahaja v slikovitem mestu Bender. Po ogledu nas poti vodi v Tiraspolu, glavno mesto odcepljenega ozemlja Pridnjesterske republike. Za razliko od preostale Moldavije, se ta del ni želel ločiti od Sovjetske zveze, zato so leta 1992 po kratkem sporu razglasili svojo neodvisnost. Združeni narodi te države ne priznavajo, kljub temu da imajo svojo vlado, vojsko, pošto, valuto, zastavo in himno. Med ogledom tega navdušujočega mesta si bomo ogledali vojni spomenik Sovjetsko hišo, spomenika Suvorovu in Rajevskemu, dramsko gledališče, univerzo Taras Chevchenko in park Kirov. Popoldan bo namenjen ogledu in degustaciji v destilarni Kvint Brandy-u, podjetju, ustanovljenemu leta 1897, ki velja kot nacionalni simbol republike saj se pojavlja celo na enem njihovih bankovcev. Poleg konjaka proizvajajo tudi vino in vodko. V sklopu ogledov pa še obisk destilarne »konjaka« in degustacija.  Večerja in nočitev.

6. DAN: TIRASPOL-ODESA–TIRASPOL
Po zajtrku vožnja v ODESO, slikovito črnomorsko letovišče. Na poti postanek ali dva za fotografiranje in oddih…Z nekaj več kot milijon prebivalci je Odesa četrto največje mesto v Ukrajini. S svojo strateško lego ob črnomorski obali je od nekdaj slovela kot večkulturno mesto – na majhnem prostoru lahko tako vidite grško, pravoslavno in katoliško cerkev. Najbolj vidna je operna hiša, do katere vodi pot po Potemkinovih stopnicah. Popoldne pa sprehod po odeških katakombah, ki obsegajo 2500 km tunelov. Izlet, ki ga zlepa ne pozabiš. Pozno popoldne povratek v TIRASPOL, hotelska večerja, nočitev.

7.DAN: TIRASPOL–VINSKA KLET MILESTI-COMRAT (GAUGAZIJA)–BRAILA
Po zajtrku vožnja v največjo klet države Moldove – MILESTI MICI. To je največja in najslavnejša vinska klet v Moldovi in kar kliče po še eni degustaciji… Nadaljevanje potovanja do avtonomne republike GAUGAZIJE in njenega središča, kraja COMRAT. Gavgazija (zanimivo ime!) je relikt turško govorečih praprebivalcev, svojevrstna zanimivost. Ne pohvali se vsak turist, da je bil v Gavgaziji!? Potem pa nadaljevanje potovanja v ROMUNIJO, v delto DONAVE. Prestop meje in prihod do mest GALATI in BRAILA, ki sta dve industrijski mesti na Donavi preden se reka razcepi v tisoče rokavov svoje slavne delte. Prihod v zanimivo mesto antičnih korenin – BRAILA, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

8.DAN: BRAILA–TULCEA–PLOVBA PO DELTI DONAVE–MAMAIA–CONSTANTA
Zajtrk, vožnja skozi Donavsko ravnico do mesta TULCEA, ki velja za središče DELTE DONAVE. Tulcea je mesto ob Donavi, ki je bilo ustanovljeno v 7. stoletju pred našim štetjem pod imenom Aegyssus. Mesto je bilo že od antičnih časov pomembno pristanišče. Tu si bomo ogledali muzej - Muzeul de Stiintele Naturii Delta Dunari in spoznali favno, floro ter tradicionalen način življenja na Delti. Sledila bo približno triurna plovba po najzanimivejšem delu delte. Povratek v TULCEO in nadaljevanje potovanja do slavnih plaž Romunije, do MAMAIE  (krajši foto postanek) in do znanega pristaniškega ter turističnega mesta CONSTANTA. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev…po večerji pa sprehod po mestnem središču in do obalnega Casinoja.

9.DAN: CONSTANTA–MURFATLAR–BUKARESŠTA
Po zajtrku odhod proti Bukarešti. Vožnja skozi bogato vinogradniško področje MURFATLAR. Fotopostanek. Sledi nadaljevanje potovanja po avtocesti v romunsko prestolnico. Ob prihodu si bomo ogledali najbolj zanimive turistične točke Bukarešte: zgradba PARLAMENTA, ki poleg ameriškega Pentagona sodi med največje zgradbe na svetu, Slavolok zmage, Trg revolucije, Knežji dvor, ki ga je uporabljal srednjeveški vladar Vlad Drakula za svojo rezidenco, ETNOLOŠKI MUZEJ....Večerja v tradicionalnem stilu. Nočitev. 

10.DAN: BUKAREŠTA-CURTEA DE ARGES–TRANSFAGARAN–SIBIU
Zajtrk, vožnja po VLAŠKI NIŽINI v OLTENIJO do zgodovinskega mesta CURTEA DE ARGES, danes sicer priznanega letoviškega kraja. Gre za staro utrjeno mesto na vstopu v gorovje FAGARASULUI. Tu so si vlaški princi dolga stoletja utrjevali svojo prestolnico. Nadaljevanje poti je spektakularno: popeljali se bomo na več kot 2000 metrov visoki prelaz na sloviti TRANSFAGARASANI, posebni Ceausescovi cesti preko Karpatov. Postanek na vrhu, na prelazu. Priložnost za degustacijo krajevnih specialitet (pršuta, sira, številne stojnice, gorsko jezerce, alpska pravljica…), nato pa »vijuganje« v TRANSILVANIJO do znamenitega mesta nemške skupnost – SIBIA (HERMANNSTADT), pred leti evropske prestolnice kulture, enkratno obnovljenega bisera transilvanske arhitekture. Popoldanski in večerni ogledi mesta, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

11.DAN: SIBIU (HERMANNSTADT)–TEMIŠVAR (TIMISIOARA)-ARAD
Zajtrk, nadaljevanje potovanja v dolino reke MURES do mesta HUNEDOARA, kjer je v bližini ikonični  grad fevdalne družine CORVIN (HUNYADI), od koder izhaja mogočni srednjeveški madžarski vladar MATIJA CORVIN (na Slovenskem znan kot KRALJ MATJAŽ). Ogled zanimivega srednjeveškega dvorca in zatem nadaljevanje potovanja v banatsko prestolnico TEMIŠVAR. Tam se bomo ustavili  na TRGU ZMAGE, kjer so Opera, Romunska, Srbska cerkev, številne secesijske stavbe. Sledil bo še ogled TRGA SVOBODE in TRGA ENOTNOSTI ter prosti čas za oddih. Nadaljevanje potovanja v bližnji ARAD, mesto številnih palač in lepih trgov. Krajši ogled mesta in nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

12. DAN: ARAD–SZEGED–PECS–CELJE-LJUBLJANA-NOVA GORICA
Po zajtrku vožnja do mesta SZEGED ob reki Tisi. Ogled lepega banatskega središča z odlično ohranjeno secesijsko podobo mestnega središča. Sprehod po mestnem središču, kjer ne bomo spregledali katedrale, mestne hiše, peš cone in lepih mestnih parkov. Zatem pa zanimiva vožnja preko VELIKE MADŽARSKE RAVNICE proti reki DONAVI in dalje v znano zgodovinsko mesto, središče madžarske BARANJE, v mesto PECS. Ogled mesta, ki je bilo leta 2010 evropska kulturna prestolnica. Ogledi mesta, obisk Katedrale, slikovitega baročnega središče in …slavne Zsolnayeve keramike! Povratek v Slovenijo, prihod v poznih večernih urah.