ITA

izletnikova turistična agencija

Izleti in potovanja

ŠARGANSKA OSMICA IN TRUBAČI

Min št. udeležencev: 45
Država: Republika Srbija

Vstopna točka: Celje, Ljubljana,

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: CELJE – BIJELJINA - VALJEVO – PLANINA TARA
Odhod z avtobusne postaje Celje ob 1:00 zjutraj (možni vstopi tudi v Ljubljani). Vožnja z vmesnimi postaki za oddih po nekdanji cesti ''bratstva in enotnosti'' proti Srbiji. Vmes postanki za oddih. Malo pred srbsko mejo bomo zavili proti BIH, ter se ustavili v bližini Bijeljine, kjer bomo spoznali slikovito etrno - muzejsko naselje Stanišići. V vasi so na eni strani lesene hiške, povezane s kamnito stezico, ki vodi do dveh jezer, na drugi strani pa je prostor za duhovno sprostitev, saj je s pomočjo srednjeveške arhitekture in uporabo kamenja, podoba vasi zgodovinskega in religijskega značaja. Sledi vožnja v Srbijo proti Valjevu, mestu na bregovih reke Kolubare, ki predstavlja danes enega osrednjih centrov v zahodni Srbiji. Valjevo velja za eno najstarejših srbskih mest in se prvič omenja že v 14.st. V njegovi bližnji okolici so se odvile nekatere (za Srbijo) izjemne bitke v 1. Svetovni vojni. Sprehodili se bomo po ''Tešnjaru'', stari čaršiji, ki datira še iz turških časov in je uspela ohraniti videz iz 19. st. Nato si bomo za doplačilo lahko ogledali Muselimov konak, najstarejšo zgradbo v mestu, kjer je predstavljen prvi in drugi srbski upor proti Turkom, ter Valjevski muzej, ki velja za enega najlepših v Srbiji. Vožnja na področje Planine Tara, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

2 DAN: PLANINA TARA
Po zajtrku si bomo vzeli nekaj časa, ter se pomudili na ‘’lokalni pijaci’’,kjer bomo lahko nakupili domače proizvode (med, pršut, kajmak, volnene izdelke, itd...). Dopoldan bo namenjen lepotam Narodnega parka Tara, ki se razprostira na skrajnem zahodu Srbije in pokriva večino z globokimi gozdovi porasle planine Tara. Vožnja na planino do kristalno čistega jezera Zaovine, ki s svojo neokrnjeno okolico predstavlja oazo miru. Pomudili se bomo tudi na prekrasni razgledni točki na jezera Perućac, ki je nastalo z gradnjo HE Bajina Bašta, z zajezitvijo reke Drine, danes pa je zelo priljubljeno za kopalce, ribiče, izletnike. Vkrcanje na ladjo in vožnja po slikovitem kanjonu reke Drine, s kosilom in glasbo. Pomudili se bomo še pri slapu rečice Vrelo. Vrnitev v Bajino Bašto, kjer bomo za poiskusili ‘’klekovačo’’ najbolj prepoznavno srbsko žgano pijačo. Vrnitev v hotel in tipična srbska večerja s folklornim programom in trubači. Nočitev.

3.DAN: PLANINA TARA – DRVENGRAD - ŠARGAN – VIŠEGRAD – CELJE
Po zajtrku odhod proti Mokri Gori. Ogled Drvengrada, etno vasice, ki so jo zgradili na hribu Mećavnik po zamisli filmskega režiserja Emirja Kusturice za snemanje filma "Življenje je čudež". To je pravzaprav mestece iz lesa v malem, saj ima prav vse, kar imajo velika mesta: mestna vrata, cerkvico, knjižnico, galerijo, kino dvorano, slaščičarno, narodno restavracijo. Sledi vožnja z znamenito Šargansko osmico po delu ozkotirne železnice, ki je nekoč povezovala Beograd s Sarajevom in Dubrovnikom. Na tej progi je tako imenovani "Ćiro" zadnjič zasopihal leta 1974. Del proge v obliki osmice od Mokre Gore do postaje Šargan Vitasi so ponovno oživili in muzejski vlak veselo žvižga skozi številne tunele ter čez mnoge mostove  - na razdalji 15.440 m premaga višinsko razliko 300 m. Z vlaka ter na vmesnih postankih so čudoviti razgledi na prekrasno pokrajino. Nadaljevanje v Višegrad, kjer kraljuje 500 let star kamniti most z 11 loki, ki ga v svojem romanu »Na Drini ćuprija« opisuje Ivo Andrić. Most je arhitekturni biser in spada pod zaščito Unesca. V mestu se bomo sprehodili tudi skozi Kamengrad, ki je še ena od zamisli Emirja Kustorice. Sledi vožnja proti domu.